Weather or Not

MU speelt een jaar lang buiten

Weinig zaken houden de gemoederen meer bezig dan het weer. Of het nu gaat om onze dagelijkse obsessie met temperatuur, neerslag en wind of om de grotere bewegingen in onze atmosfeer en ons klimaat, we raken er niet of nauwelijks over uitgepraat. Sterker nog klimatologische ontwikkelingen als broeikaseffecten, nieuwe ijstijden, extreme neerslag en andere ‘natuurrampen’ staan al vele jaren wereldwijd op zowel politieke als maatschappelijke agenda’s.

Dat een thema als dit ook kunstenaars en ontwerpers niet onberoerd laat, ligt voor de hand. Van Berndhaut Smilde die artificiële wolken creëert tot Alistair McClymont die een waterdruppel stabiel laat zweven in het luchtledige en Emily DiCarlo die zonsondergangen deelt in verschillende tijdszones. Weather or Not wil binnen, maar vooral buiten op Strijp S de creatieve potentie van werken met de meest onvoorspelbare elementen tastbaar maken.

Daarbij hoort de loop van het jaar uiteraard ook een uitgebreid programma van discussies, workshops, debatten, experimenten en ideeën uitwisseling tussen klimaatexperts, creatieven en het publiek en zullen professionals uit diverse hoeken betrokken worden van KNMI tot Wageningen Universiteit en van ingenieurs tot biologen. Weather or Not wil klimaatverandering op een speelse manier tastbaar te maken en het publiek de weersvoorspellers van hun eigen onzekere toekomst te laten spelen. 


 

Project 1: Same Time, Always Behind door Emily DiCarlo (CAN) en Hanneke Wetzer (NL) 21 juni - 31 aug
Same Time, Always Behind laat de verbindende kracht van een simpel gebaar zien tussen twee individuen die zich mijlenver uit elkaar bevinden. Voor elke performance nodigt DiCarlo een deelnemer uit die op z’n minst één tijdzone verder weg woont om samen de zonsondergang te ervaren. Elke deelnemer filmt vanuit zijn eigen tijdszonde de zonsondergang en beschrijft zijn eigen subjectieve ervaring. De videobeelden en de geschreven ervaringen worden naast elkaar vertoond, bij wijze van ‚tijdsverbinding’: alsof de twee individuen (fysiek) samen dezelfde zonsondergang hebben ervaren.

Project 2: Dear Climate 3 sept - 11 okt
Vijf internationale kunstenaars (Marina Zurkow, Una Chaudhuri, Oliver Kellhammer, Fritz Ertl and Sarah Rothberg) zijn Dear Climate in 2012 begonnen omdat ze op zoek waren naar een nieuwe manier om over het weer te praten. Ze wilden een andere vocabulaire creëren: in plaats van crisis en catastrofe, wilden ze het bekende en gewone; in plaats van wanhoop en heldenmoed, speelsheid en vriendelijkheid. In plaats van het voorstellen van massa bewegingen en collectieve actie, waren ze geïnteresseerd in het vinden van een meer persoonlijke relatie tot klimaatverandering. 

Lees meer. 

Project 3: door Studio PSK 
Meer informatie volgt.


Wanneer Gedurende het jaar
Open Do t/m Zon, 10.00 tot 18.00 uur
Waar Strijp-S, tegenover Onder de Leidingstraat