Art+Feminism Wikipedia Edit-a-thon

Art+Feminism Wikipedia Edit-a-thon

Yes you can rewrite history!

Minder dan 10% van de redacteuren op Wikipedia is vrouw. Uit onderzoek blijkt dat dit reden is voor het schrijnende gebrek aan documentatie over vrouwen, gender, feminisme en de kunsten op een van de meest bezochte websites ter wereld. Mannen en vrouwen zijn gelijk. Daarom verdienen ze evenveel ruimte in de geschiedenis.

De gelijkheid op Wikipedia gaan we onder handen nemen, en daar hebben we jouw hulp bij nodig (mannen, jullie zijn ook welkom).

Van de kleinste cafés tot de grootste musea: jaarlijks worden in maart wereldwijd edit-a-thons gehost, onder andere bij MOMA in New York en Tate in Londen. In Eindhoven slaan MU en schrijversplatform Watershed de handen ineen. Dit jaar organiseren we samen een Art+Feminism Wikipedia Edit-a-thon. Dit moet natuurlijk een succes worden. Daarom nodigen we alle mensen van alle genderidentiteiten en –uitingen, van A-LGBHT-Z, transgenders en cisgenders vrouwen, en mannen uit om deel te nemen. Help mee door het updaten van Wikipedia-artikelen.

Programma

17:30 Walk-in en snacks
18:00 Introductie door Juliet (Watershed) en Vivian (MU)
Lezingen door Domitilla Olivieri, Sayonara Stutgard (Uitgeverij Chaos) en Simone Aumaj
18:45 Wikipedia crash course door Alessandra Saviotti
19:30 verdelen van teams
Peptalks van Simone Aumaj en Jess Oberlin
19:40 EDITEN (in groepjes of individueel)
22:30 wrap up

Sprekers

Domitilla Olivieri is universitair docent Gender Studies aan de Universiteit van Utrecht, hier maakt ze zich sterk voor de ongelijkheid tussen milieus verbonden aan verschillende opleidingsniveaus. Daarbij gaat ze regelmatig een samenwerking aan met een culturele organisatie of met artiesten en filmmakers in Nederland en Italië.  

Sayonara Stutgard studeerde aan de Universiteit van Tilburg en heeft zich daarna gespecialiseerd in literatuur en poëzie over gender gerelateerde zaken bij Savannah Bay. Ondernemend als ze is heeft ze onlangs, samen met haar twee collega's, de feministische uitgeverij Chaos opgericht. 

Simone Aumaj is cultureel antropoloog en zette zich eerder in voor KinderrechtenNU en Humanity in Action. Zie haar in actie tijdens haar toespraak op de conferentie KinderrechtenNU voor de Haagse Hogeschool.

Alessandra Saviotti werkt mee aan het WikiProject on Women Artists en behoort daarmee tot de harde kern Wikipedians. Bovendien is ze curator en organisator en in haar werk streeft ze ernaar het publiek actief te betrekken als co-producer, onder het motto 'cooperation is better than competition'. 

Last but not least, Jess Oberlin. Deze van oorsprong Canadese mode ontwerpster verovert de fashion wereld vanuit Eindhoven met haar Badass Suits for Everybody. Momenteel is haar werk tevens te bewonderen bij MU waar ze in samenwerking met Brad Downey de mini collectie My Mind Always Drifts ontwierp. 

Waar MU
Wanneer donderdag 29 maart 2018 van 17:30 - 23:00 
Deelname € 5,- inclusief eten en drinken, meld je aan via deze link
RSVP En blijf op de hoogte via het Facebookevenement