BAD Special weekend

BAD Special weekend

24 en 25 maart

Dit weekend vult MU de tentoonstelling Beyond Borders and Binaries aan met een publieksprogramma bestaande uit lezingen, film en workshops. 

Vrijdagavond 24 maart 

Curator en schrijver Ariane Koek, oprichter van Arts at CERN heeft het tot haar missie gemaakt om kunst en wetenschap samen te brengen. Zij geeft een lezing over het toekomst-nu van kunst wetenschap technologie en natuur. Vaste bezoekers van MU kennen haar wellicht ook als een van de co-curatoren van MU's Real Feelings tentoonstelling in de zomer van 2021 en als jurylid voor de BAD Award 2022. In haar lezing zal ze de complexe geschiedenis van de veelal westerse dichotomie, die wetenschap en technologie tegenover natuur en planeet stelt, ter discussie stellen.  Ze combineert dit met haar fascinatie voor geologische traagheid en versnellende technologieën.

De tweede spreker is Adriana Knouf, wiens werk ook deel uitmaakt van de tentoonstelling. Zij zal spreken over en haar nieuwste film Temporal Transfer Orbit (TTO) tonen. Een meditatie over ruimtekolonialisme, queer transformatie en niet-menselijke ruimtereizen. Verteld aan de hand van archiefbeelden en intieme opnames van project TX-2:MOONSHADOW. Aan het eind van de avond staan zowel Ariane als Adriana open voor een gesprek met het publiek.

Deuren open om 19:30 en start van de lezingen is om 20:00. Dit event is gratis.

*Voertaal van de lezingen is Engels.

Klik hier voor tickets.


Zaterdagmiddag 25 maart 

Binnen de tentoonstelling Beyond Borders and Binaries worden drie workshops gegeven door drie van de deelnemende kunstenaars. De eerste twee workshops beginnen bij de installaties waaraan ze gekoppeld zijn. 


Workshop 1 | 13.00 - 14.45 : How to make an ocean - de performance workshop

Kunstenaar Kasia Molga neemt een groep mee in een geleide groepsmeditatie uitgevoerd met behulp van de Moiroloog Bot, die de kern vormt van haar project How to Make an Ocean. In deze performance-workshop neemt de kunstenaar de deelnemers mee in haar onderzoek naar de mogelijkheid om mariene ecosystemen te cultiveren in menselijke tranen. Door een sfeervolle en veilige omgeving te creëren kunnen deelnemers de tranen toelaten. Elke deelnemer krijgt een "tranenlab-set" en als ze huilen, kunnen ze zo hun tranen opvangen. Het tweede deel van de voorstelling is een gechoreografeerde demonstratie: 'hoe je de tranen kunt oogsten' met behulp van de Tranen Tools en er zo mini-oceanen van te maken. Aan het eind hebben de deelnemers de keuze om hun mini-oceanen mee te nemen of ze te doneren aan de tranenverzameling van 'How to Make an Ocean'. Ze worden dan een permanent onderdeel van dit kunstwerk.

Vindt hier meer informatie over de installatie.

Klik hier voor tickets.


Workshop 2 | 13.00 - 15.00 : Hacking Heuristics - de workshop

BAD Award winnende kunstenaar Marlot Meijer, wetenschapper Marcel de Jeu en AI-programmeur Arran Lyon hebben samengewerkt aan de interactieve en 'lerende' installatie Hacking Heuristics. Deze installatie is een participatieve ervaring die onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie ons kan helpen bij een regeneratie van onze natuurlijke biologische communicatie zonder het gebruik van taal. Om zo te zien hoe dit proces eruit ziet in je lichaam, tussen elkaar, je geest en emoties. En hoe de interpretatie hiervan eruit ziet in de ogen van een kunstmatige intelligentie. Tijdens de workshop neem je deel aan de ervaring en krijg je inzichten van de neurowetenschapper, kunstenaar en coder. Zij zullen de sociale, wetenschappelijke en algoritmische aspecten van je interactie met het werk en met elkaar ontleden. 

Vindt hier meer informatie over de installatie.

Klik hier voor tickets.


Workshop 3 | 15.00 - 17.00 : MUD & FLOOD ~ The Return of Nehalennia - de workshop

BAD Award winnend collectief Nonhuman Nonsense heeft een tempelachtige setting gecreëerd waarin ze de pre-Romeinse godin Nehalennia doen herrijzen, die werd aanbeden door zeelieden en kooplieden die op de Noordzee voeren. Zij geloven dat Nehalennia een hedendaagse hydrofeministische godheid kan worden die ons kan helpen de harde stenen barrières tussen land en zee te doorbreken. Om zo onze angst voor, en strijd tegen het water te overwinnen. Nehalennia kan ons leren om ons niet tegen de modder en het water te keren. In plaats daarvan er weer mee samen te werken. En zo ruimte te maken voor een ecosysteem waarin mensen en niet-mensen kunnen gedijen in ons radicaal veranderende klimaat. In deze workshop worden collectief nieuwe rituelen voor Nehalennia gecreëerd - met modder, appels en brak water. 

Vindt hier meer informatie over de installatie.

Klik hier voor tickets.


*Voertaal van de workshops is Engels.

Foto: Max Kneefel