Boekpresentatie Sorry for Damage Done Boekpresentatie Sorry for Damage Done Boekpresentatie Sorry for Damage Done

Boekpresentatie Sorry for Damage Done

MU Containers op Plug-In-City, Strijp S

Het startpunt van dit project was een enorme database met foto’s genomen door schoonmaakbedrijven ingehuurd tussen 2005 en 2013 door de gemeente Eindhoven. De schoonmakers werd opdracht gegeven om alle graffiti en stickers van de gemeentelijke eigendommen in de publieke ruimte te verwijderen. Als bewijs voor hun werk namen zij twee foto’s bij iedere klus: één voor het schoonmaken, en één daarna. Tijdens deze acht jaren zijn er maar liefst 50.000 afbeeldingen gearchiveerd.

Toen de kunstenaars Vincent Wittenberg en Wladimir Manshanden beslag konden leggen op dit bizarre archief, zagen zij direct de historische en esthetische waarde ervan. De database is een inventarisatie van zowel de graffiti- en stickercultuur in Eindhoven, als de gemeentelijke worsteling met de ambivalentie tussen het aanpakken van vandalisme en het accepteren van subculturen. Maar het toont ook de stad als een plaats waar een diversiteit van mensen hun markeringen achterlaten.

Samen met Jasper van Es en de Design Agency Eriskay Connection hebben zij een boek gemaakt dat een aansprekende selectie van ongeveer duizend chronologisch geordende foto’s van graffiti en stickers omvat, inclusief de schoongemaakte tegenhanger ervan. 

Bierige boekpresentatie van Sorry for Damage Done
Waar MU Containers op Plug-In-City, Strijp S
Wanneer vrijdag 16 juni vanaf 17.00 uur