Boeklancering 'Van Meme tot Mainstream'

Boeklancering 'Van Meme tot Mainstream'

Internetkunst, esthetiek en offline luxe in een postdigitale wereld

De titel van het boek Van meme tot mainstream: internetkunst, esthetiek en offline luxe in een postdigitale wereld, verwijst naar een van de meest karakteristieke eigenschappen van onze tijd: de kracht van het internet die ervoor zorgt dat iets in een fractie van een seconde de wereld over kan gaan en alle aandacht op zich weet te vestigen, om vervolgens net zo snel weer te verdwijnen in het digitale universum. Deze viraliteit is een eigenschap die onze huidige westerse samenleving, kunst en cultuur sterk beïnvloedt. Van internetkunst post-internet, het onderzoeksproject The New Aesthetic, tot de laatste ‘offline als luxe’-trend. In Van meme tot mainstream neemt Nadine Roestenburg je mee in haar gedachten, verbazing, fascinaties en ontdekkingen die voortkomen uit persoonlijke ervaringen, observaties en onderzoek. Volgens haar kunnen kunstenaars die zich bezighouden met (de impact van) het internet en digitale technologie ons nieuwe inzichten geven. De kunstenaars die worden besproken in Van meme tot mainstream zoeken de grenzen op van de technologie, proberen de technologie te doorgronden of af te breken, om haar vervolgens op een andere manier weer in elkaar te zetten. Zij reflecteren op fenomenen waar we bewust, of onbewust, allemaal mee te maken hebben. Zij kunnen ons anders naar de wereld laten kijken. Nu de digitale revolutie voorbij is, is het tijd om terug te kijken op de veranderingen van de afgelopen jaren. En ruimte te creëren voor reflectie, waarin we kunnen beoordelen hoe we met onze technologieën om willen gaan en bedenken hoe we willen dat de technologieën er in de toekomst uit zullen zien.

Nadine Roestenburg studeerde na de kunstacademie cultuurwetenschappen. Zij werkt bij MU en doet als PhD kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar kunst en cultuur in een postdigitale samenleving. Samen met Angelique Spaninks is zij curator
van de tentoonstelling Materialising the Internet.

Van Meme tot Mainstream verschijnt 21 oktober 2017 bij MU in samenwerking met Institute of Network Cultures en The Image Society. 

Deze boeklancering is onderdeel van de dagelijkse design talkshow Create out Loud tijdens Dutch Design Week.

Houd er rekening mee dat het boek geschreven is in het Nederlands, Create out Loud is Engels
gesproken.

Waar: MU

Wanneer: 24 oktober

Tijd: 18:00 - 20:00