In Real Live Thursdays #6: The Hmm @ Real Feelings

In Real Live Thursdays #6: The Hmm @ Real Feelings

Het is bijna tijd voor het allereerste experimentele, hybride event van The Hmm : het inclusieve platform voor internetculturen. Op donderdag 9 september nemen 8 uiteenlopende gasten je tijdens ‘The Hmm @ Real Feelings’ mee in de wereld van emotie en technologie in de context van MU’s huidige tentoonstelling. Sommigen verwelkomen we live in MU; anderen sluiten aan via het scherm. Ook als bezoeker kun je kiezen of je virtueel of in real life aanwezig bent. Als online gast word je gelinkt aan iemand die fysiek in MU is en je gedurende de hele avond als 'virtual buddy' op sleeptouw neemt door de expo, je aan andere gasten voorstelt en namens jou vragen kan stellen tijdens de presentaties, die je volgt via een livestream. 

The Hmm’s hybride events
Het afgelopen jaar hebben we ons in sneltreinvaart ondergedompeld in de wereld van online events en samen een scala aan virtuele omgevingen ontdekt: van VR chatrooms tot gezamenlijke spreadsheets. Nu de culturele sector langzaam weer open gaat, blijft The Hmm actief experimenteren met hybride evenementen om zo nog dieper in de wereld van internet culturen te duiken en de on- en offline realiteiten almaar meer te laten versmelten. Het event bij MU op 9 september is het allereerste hybride experiment in de reeks. 

Waar: MU & online | Wanneer: donderdag 9 september | Tijd: 19.30 inloop, 20.00 start programma, 23.00 einde | Tickets: 5,- via The Hmm 


WE STELLEN GRAAG DE SPREKERS AAN JE VOOR..

Product- en interactiedesigner Lola Gielen
Design Academy alumna Lola Gielen vertelt ons alles over het sociale robotje Felix. Wat maakt 'happybots' zo waardevol en wat ze kunnen betekenen voor degenen die ze gebruiken? Lola ontwikkelde Felix om mensen te helpen over hun gevoelens te praten. De happybot, het maatje bij wie je je veilig en comfortabel voelt en aan wie je graag vertelt hoe het gaat, laat je laagdrempelig stilstaan bij je gevoelens. Felix is al met succes toegepast in de zorg bij mensen met een beperking, ASS of psychiatrische problematiek en in het (speciaal) onderwijs.

Media designer en kunstenaar Esther Hunziker
Het werk van Esther Hunziker is veelal gebaseerd op deconstructie en montage, waarbij fragmenten van de echte en de denkbeeldige wereld worden vermengd. Voor haar werk Streamers, dat te zien is in Real Feelings, gebruikt ze stemmen uit online videos, van mensen die hun gevoel delen met wie het maar wilt horen op het internet. Ze leent deze gevoelsuitingen en geeft de taal nieuwe lichamen: de bijna buitenaardse voorwerpen die ze 'specimens' noemt, lijken op het scherm op bewegende stenen of rotsen. 

Hoogleraar Bert Kappen
Bert Kappen onderzoekt als hoogleraar Neurale Netwerken en Machine Learning aan de Radboud Universiteit Nijmegen het leervermogen van AI, en of deze onafhankelijk kunnen opereren van algoritmes door gebruik te maken van kwantummechanica. Geen idee wat dat allemaal inhoudt? No worries! Tijdens de avond neemt Kappen ons mee in zijn onderzoek naar intelligent materiaal, het kwantumbrein, atomen, leeralgoritmen, neurale netwerken en hoe dit alles met elkaar verbonden is. 

TUe assistent professor Minha Lee
Hoe vormt technologie ons tot morele wezens?
Tijdens de avond vertelt Lee over de bereidheid van mensen om robots die geen emotionele expressies tonen te straffen. Aan de TUe onderzoekt ze hoe we interacties kunnen ontwerpen met gesprekspartners zoals robots en chatbots als onze morele spiegels om morele emoties en concepten als mededogen en eerlijkheid te verkennen.

Kunstenaar Marie Munk
Ook Marie Munk is een van de deelnemende kunstenaars in Real Feelings. Samen met Stine Deja toont ze het werk Synthetic Seduction, waarvan haar sculptuur Skin-to-Skin onderdeel uitmaakt. Het werk, dat wel wat wegheeft van een menselijk orgaan, representeert onze behoefte aan aanraking. Het is zacht en nodigt uit om erop plaats te nemen, met een fysieke intimiteit die bij iedereen die het ervaart weer andere gevoelens oproept.


Onderzoeker Lisanne Pauw
Pauw is gespecialiseerd in het veld van emotieregulatie. Momenteel werkt ze als postdoc aan de Universiteit van Münster, waar ze onderzoekt waarom we onze emoties zo vaak met anderen delen en waarom dat ons op de lange termijn vaak niet lijkt te helpen. Kan technologie hier een hulpmiddel in zijn, of werkt het juist averechts als apparaten en machines zich ermee gaan bemoeien? Maakt het een verschil of we via Whatsapp, Zoom of face-to-face over onze gevoelens praten? En kunnen avatars wellicht een goed alternatief zijn voor het menselijk luisterend oor?

Designer en 'digital witch' Ginevra Petrozzi
Ginevra onderzoekt de rol van magie en het lot in ons digitale tijdperk, door onze smartphones te lezen als tarotkaarten. Waarzeggerij en magie gaf de mens van oudsher een gevoel van controle over de raadselachtige toekomst; tegenwoordig lijkt Big Data de nieuwe, oncontroleerbare macht te worden die onze toekomstscenario’s voorspelt. Tijdens de avond interpreteert Ginevra de moderne tekens die zich presenteren via de apps op onze telefoons en vertelt ons over ons zelf en de toekomst. 

Designonderzoekers Nadia Piet & Ocean Conijn
Nadia & Ocean ontwikkelden samen het project Dictionary of Digital, waarin ze emotionele relaties met technologie onderzoeken, door gedeelde ervaringen en gevoelens - van zichzelf en van anderen - in kaart te brengen. Ze laten ons kennismaken met nieuwe woorden als 'phantom reply' en 'window effect', die je allemaal terug kunt vinden in het woordenboek.