Incendiary Day

Incendiary Day

Koop je ticket hier.

De kunst van Cassils is radicaal en licht ontvlambaar. Ze gaan geweld niet uit de weg maar incorporeren het heel letterlijk in hun werk, niet ter verheerlijking maar als een daad van verzet. Queer verzet. En Cassils is zeker niet de enige kunstenaar die volgens deze methode, die zijn wortels heeft in de kunst van de late twintigste eeuw, werkt. Incendiary art zou zomaar een nieuwe categorie in de kunst kunnen worden als het aan Cassils ligt en aan de sprekers die ze samen met MU verzamelde voor het aan hun solo gekoppelde symposium. Ieder van hen zal voorbeelden geven van wat in hun ogen Incendiary art kan zijn en dieper ingaan op de radicale en queer aspecten in het werk van Cassils.

Dominic Johnson is een autoriteit op het gebied van drama en performance. Hij is hoofddocent aan de School of English and Drama op Queen Mary, Universiteit van Londen en auteur van Glorious Catastrophe: Jack Smith, Performance and Visual Culture (2012); Theatre & The Visual (2012); en The Art of Living: An Oral History of Performance Art (2015). Hij is redacteur van vier boeken, waaronder Pleading in Blood: The Art and Performances of Ron Athey (2013) en Critical Live Art: Contemporary Histories of Performance in the UK (2012).

Julia Steinmetz is een Performance Studies geleerde en beeldend kunstenaar uit New York. Ze werkt als sinds 2010samen met Cassils aan kunst-en kritische projecten. Steinmetz’s huidige onderzoek focust zich op transformationele esthetiek en manieren waarop kunst grenst aan het onderbewuste.

Del LaGrace Volcano is een transpionier en fotograaf. “Als gender kunstenaar zoek ik naar ‘gender technologieën’ om de hermafrodiete sporen van mijn lichaam te benadrukken in plaats van te verstoppen. Ik benoem mijzelf tot gender abolitionist. Een part time gender terrorist. Een opzettelijke ontworpen intersex mutatie om mij af te zetten van de duizenden intersex-individuen die hun ‘ambigue’ lichamen hebben gemutileerd en misvormd in een poging ‘normaler’ te worden. Ik geloof in grenzen verleggen zo ver als het kan tot er een plek is waarin we allemaal vrij kunnen rond lopen.”

Jack Halberstam is professor Amerikan Studies and Ethnicity, Genders Studies and Comparative Literature aan de universiteit van Zuid Californie. Halberstam is auteur van vijf boeken waaronder: Skin Shows: othic Horror and the Technology of Monsters (Duke UP, 1995), Female Masculinity (Duke UP, 1998), In A Queer Time and Place (NYU Press, 2005), The Queer Art of Failure (Duke UP, 2011) and Gaga Feminism: Sex, Gender, and the End of Normal (Beacon Press, 2012). Zijn artikelen verschenen in verscheidene kranten, magazines en collecties. Op het moment werkt Halberstam aan verschillende projecten waaronder een boek over facisme en (homo)seksualiteit.

Halberstam is ook co-uitgever van een aantal anthologieën inclusief Posthum Bodies met Ira Livingstond (Indiana Univeristy Press, 1995) en een speciale uitgave van Social Tekst met Jose Munoz en David Eng getiteld “What’s Queer About Queer Studies Now?”. Jack is een populaire spreker en geeft heel het jaar door lezingen, nationaal en internationaal. Onderwerpen van zijn lezingen zijn onder andere: queer failure, seks en media, subculturen, visuele cultuur, gender variatie, populaire film en animatie.

Eliza Steinbock (US/NL) is de moderator van vandaag. Ze is assistent professor en postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Leiden. Haar huidige project, gesteund door NWO, is “Vital Art: Transgender Portaiture as Visual Activism”. Voor meer informatie over Eliza’s culturele projecten: www.elizasteinbock.com.


Waar MU
Wanneer 17 juni om 15.30 uur
 

Programma
15.30 inloop 

16.00 introductie van de 3 sprekers (Dominic Johnson, Julia Steinmetz, Del LaGrace Volcano) en tour door de expo onder leiding van Cassils

18.30 - 19.30 MU gesloten, gelegenheid voor gasten om wat te eten bij Caffee Allee op Strijp S, met maar liefst 20% korting!

19.30 deuren open

20.00 keynote door Jack Halberstam, booklaunch Cassils en panel discussie met alle sprekers

22.00 afsluiting met borrel

Als onderdeel van het symposium wordt het eerste boek over het werk van Cassils gepresenteerd. Deze internationale publicatie uitgegeven door MU omvat hun werk en twee essays, een van kunsthistoricus David J. Getsy en een van Julia Steinmetz.

Tickets zijn te koop bij MU en online op Eventbrite.