MEMEFEST

MEMEFEST

Afbeeldingen die continue worden aangepast, uit hun context worden gerukt, van een nieuw onderschrift worden voorzien en terug online worden geplaatst, gifjes van chagrijnige katten en video’s die zich razendsnel verspreiden op internet zijn aan de orde van dag. ‘What do you meme?’ Naast emoji’s, drukken we ons ook uit in allerlei herkenbare lollige memes. Maar de ene meme is de andere niet. De een werkt op je lachspieren en de ander die maakt je woest. Ontelbare keren worden memes hergebruikt en verspreid, tot we geen enkel idee meer hebben waar het origineel ooit vandaan kwam. Memes komen en gaan, maar blijft hun invloed bestaan? 

Op 20 september zoomen we in op het hedendaagse memelandschap. Verwacht een gekke avond met veel aha momenten, memorabele presentaties, een super spannende memequiz en lekkere deuntjes.

Voertaal Engels

Moderator
Marsha Simon is project manager bij Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Over maatschappelijke uitdagingen raakt zij niet uit gefilosofeerd. Zij noemt zichzelf ‘Political Creative’.  Marsha haar ambitie is verschillende expertises met elkaar verbinden om samen een duurzaam perspectief te creëren. 

Sprekers
Dries Depoorter is een mediakunstenaar, die het medium internet kritisch gebruikt. Zijn werken gaan meestal over privacy, online identiteit en surveillance. Dries neemt het publiek mee in zijn nieuwste werk AirnBnb host. Raad jij de host van de AirBnb kamer?

Nadine Roestenburg schreef een boek over memes en meer. Hoe kunnen de meest bizarre, niche dingen opeens zoveel aandacht weten te genereren dat ze mainstream worden? En hoe wordt deze virale kracht van het internet door slimme kunstenaars gebruikt om hun werk onder de aandacht te krijgen? 

Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom juist die ene meme viraal gaat en de ander niet? Wat voor netwerk schuilt er achter een succesvolle meme? Of je nu naar social media netwerken kijkt, communicatienetwerken of netwerken in je brein, ondanks de verschillende oorsprong van deze netwerken, lijken ze wiskundig gezien namelijk best veel op elkaar. Wiskundige Clara Stegehuis geeft een spoedcursus viralkunde voor dummies en gaat dit alles haarfijn uitleggen. 

Programma
19.30 - Inloop
20.00 - Presentaties
21.15 - Meme battle
22.15 - Prijsuitreiking
22.30 - Feest!

VJ Thea Parker
Sounddesigner Bjorn Maria

Entree
Regulier: €5
WAP: gratis

Waar MU Torenallee 40-06 (Strijp-S)
Wanneer Donderdag 20 september
Registratie & tickets via Eventbrite