Opening Computer Grrrls

Opening Computer Grrrls

De eerste computers werden 75 jaar geleden door vrouwen geprogrammeerd en vrouwen schreven de software achter Neil Armstrongs ‘giant leap for mankind’. Sinds die tijd is IT alsmaar belangrijker geworden en werd het geleidelijk een werkveld voor nerds waar vrouwen weinig te zoeken hadden. Maar er is verandering op til: een nieuwe golf Computer Grrrls dient zich aan in MU van zaterdag 20 juli tot en met 6 oktober 2019.

De tentoonstelling toont de historische rol die vrouwen hebben gespeeld in de ont­wikkeling van de informatica, maar biedt ook zelfverdediging tegen technologie, schetst de relatie tussen gender en algoritmes en duizelingwekkende toekomstdromen: 22 kunstenaars laten weinig heel van bestaande beelden over vrouwen en computers. Ze dekoloniseren het internet en claimen hun plaats in het technologiedomein. Tegelijkertijd scheppen ze met elk werk ruimte voor nieuwe vormen en ideeën, voor dialoog en reflectie. Humoristisch, poëtisch, kritisch en visionair: dit is Grrrl Power.

De Computer Grrrls zijn:

Morehshin Allahyari
Manetta Berends
Nadja Buttendorf
Elisabeth Caravella
Jennifer Chan
Aleksandra Domanovic
Louise Drulhe
Darsha Hewitt
Lauren Huret
Hyphen-Labs
Dasha Ilina
Mary Maggic
Caroline Martel
Lauren Moffatt
Simone C. Niquille
Jenny Odell
Elisa Giardina Papa
Tabita Rezaire
Erica Scourti
Suzanne Treister
Lu Yang

Computer Grrrls is geproduceerd door HMKV, Dortmund en La Gaîté Lyrique, Parijs in
samenwerking met MU. De tentoonstelling is samengesteld door Inke Arns en Marie Lechner, en is opgedragen aan Nathalie Magnan (1956-2016).

Te zien 20 juli - 6 oktober 2019
Opening zaterdag 20 juli om 20.00