RELIQUIEM - Katja Heitmann

RELIQUIEM - Katja Heitmann

Wat beweegt de mens? In het meerjarige kunstproject Motus Mori verzamelt en bewaart Katja Heitmann de menselijke beweging. Sinds 2019 hebben al meer dan 1000 mensen hun persoonlijke beweging gedoneerd aan dit belichaamde archief, op basis waarvan de choreografe telkens nieuwe kunstwerken maakt. 

In de ‘bewegings-opera’ RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. In een intiem ritueel verplaats je jezelf in de vele donateurs van het archief en neem je hun persoonlijke ‘bewegings-relikwieën’ op in jouw bewegingsrepertoire. Katja noemt dit ‘kinetische empathie’. Welke beweging zou jij willen erven? 

Katja Heitmann is gefascineerd door de voortdurende pogingen van de mens om aan haar eigen sterfelijkheid te ontsnappen. Deze paradox is de muze van het bewegingsarchief Motus Mori. Zoals beweging gaat én vergaat, is de mens tegelijkertijd epi-centrale meester van het eigen leven én slechts een schilfertje in de eeuwigheid. 

Met RELIQUIEM zet Katja Heitmann de volgende stap binnen haar archiefonderzoek; het creëren van collectief gedeeld bewegingserfgoed om het veilig te stellen voor de toekomst. Het archief wordt overgedragen aan ‘iedereen’. Immers: wil niet ieder mens blijven voortbewegen, tot in eeuwigheid? 

Kom RELIQUIEM ervaren als onderdeel van Hybrid Tales For Hybrid Times bij MU van 24 t/m 27 augustus. De ervaring duurt ongeveer 75 minuten en kan in het Nederlands of Engels worden beleefd. Regulier toegang is €8,00, voor studenten en mensen met een museumkaart is het €5,00 en voor We Are Public kaarthouders is de ervaring gratis. Wel een kaartje reserveren via onderstaande link. 

De voorstelling is niet geschikt voor mensen met een auditieve beperking. Het is wel geschikt voor mensen met een visuele beperking als ze een gids meenemen. De voorstelling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er wordt geen gebruik gemaakt van stroboscoop of andere flitsen, hard geluid (hoge dB(A), gebruik van zware rook.

Bestel je kaarten hier. 


Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland. 

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar. 

Luistertip: Op 17 mei was Katja Heitmann te gast bij het radioprogramma Nooit meer slapen van de VPRO op radio 1.Concept, artistic direction, libretto: Katja Heitmann 

Concept, music, dramaturgy: Sander van der Schaaf 

Production: Stichting This is not a show 

Interviews, editing: Eva Geia Huisman, Josefine Patzelt, Wies Berkhout, Moene Roovers, Ornella Prieto, Eleni Ploumi, Karolien Wauters 

Artistic advice: Liesbeth Groot Nibbelink, Marijn Meijles, Jan Ruts 

Scenography Taciser Sevinc [TACISER.S ART AND DESIGN] 

Photography Hanneke Wetzer

International development: Fanny Martin | Art of festivals 

Supported by: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant 

Co-production partners: SPRING, Korzo, DecemberDance, tanzhausNRW