Screening: The Recruitment

Screening: The Recruitment

Dries Verhoeven & Wouter van Elderen

70 minuten

Studio Dries Verhoeven presenteert samen met MU een exclusieve screening van de documentaire 'The recruitment' waarin  theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven naar Bulgarije reist op zoek naar arbeidsmigranten die willen zingen in  zijn voorstelling Broeders verheft u ter vrijheid (2021). De documentaire is een opmaat naar zijn nieuwste voorstelling Dear beloved friend,  die op 18 Maart in het Parktheater te zien is en ook gaat over (arbeids)migratie en de toekomst van werk en leven op ons continent. In zijn nieuwste werk bevraagt Verhoeven de veranderende verhouding tot Afrika. Nigeriaanse performers leggen de Europese 'terugtrekkende beweging' onder de loep.

In de documentaire ‘The recruitment’ reist Dries naar Bulgarije op zoek naar arbeidsmigranten die willen zingen in zijn voorstelling. De kijker zit met de neus bovenop alle uitdagingen, het enthousiasme en de kwetsbaarheid van het maakproces. De film onthult de visie van de performers op de voorstelling en de politiek van de arbeid. Een film van Dries Verhoeven & Wouter van Elderen over het maakproces van voorstelling Broeders verheft u ter vrijheid die in 2021 binnen en buiten Brabant te zien was.Over Broeders verheft u ter vrijheid
In een geautomatiseerd distributiecentrum zingen tien Bulgaarse performers, die ervaring hebben als arbeidsmigrant, acht uur lang een historisch arbeidslied. Hun werkonderbrekingen zijn afgeleid van die bij e-commercebedrijf Amazon. Door robotica en zang naast elkaar te plaatsen, bevraagt de voorstelling de waarde van het werkende lichaam, de arbeidersbeweging en de erfenis van het socialisme in tijden van automatisering. Bezoekers konden de voorstelling zo lang bijwonen als ze wilden.

Over Dries Verhoeven
Dries Verhoeven (Oosterhout, 1976) bespeelt met zijn werk het grensgebied tussen theater en beeldende kunst. Hij zet graag de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, kunst en de alledaagse werkelijkheid op scherp. Bezoekers worden direct betrokken bij het werk of krijgen de mogelijkheid om hun eigen ervaring te sturen. Verhoevens installaties en performances zijn te zien op festivals, in de openbare ruimte en in musea en theaters. Veel van zijn werken reizen na een Nederlandse première naar internationale festivals. Zijn spookhuis Phobiarama, over de politiek van de angst, was in 2017 onder meer te zien op het Holland Festival, Theaterfestival Boulevard en het LIFT Festival in Londen. Het werk Happiness - een apotheek waar een humanoid praatte over drugs en andere synthetische vormen van geluk - was voor het eerst te zien in 2019 onder meer bij MU en toert sindsdien door Europa. In 2021 presenteerde hij sinds lang weer een werk in het theater met de grootschalige installatie Broeders verheft u ter vrijheid in samenwerking met tien Bulgaarse performers. Het nieuwe werk Dear beloved friend, wordt een live filmvoorstelling, rechtsreeks vanuit Lagos ('Nollywood') gestreamd naar het Parktheater, waarin vijf vlammende performers van het Nigeriaanse theatergezelschap Kininso Koncepst onze Europese angstdromen verbeelden.

www.driesverhoeven.com


'The Recruitment' zal worden vertoond op 9 Maart bij MU met een toegewijde introductie van studio Dries Verhoeven over zijn laatste project 'Dear beloved friend'.

Wanneer Donderdag 9 Maart
Aanvang 20.00uur en inloop vanaf 19:30uur
Locatie  MU Strijp-S, Torenallee 40-06 Eindhoven
Kosten €3,00 voor studenten en €4,00 reguliere toegang
Bestel je tickets via eventbrite 

**Tickets gekocht voor ' Dear Beloved Friend' in het Parktheater gelden ook als toegangsbewijs voor dit event.