Symposium 'The Abundance and Scarcity of Sand' Symposium 'The Abundance and Scarcity of Sand'

Symposium 'The Abundance and Scarcity of Sand'

door Atelier NL & MU

"Verwijder uit ons leven alles wat afhankelijk is van zand en onze wereld zou er totaal anders uitzien. We zouden geen glas hebben, geen computerchips, geen gebouwen. We zijn ons er gewoon niet van bewust hoe belangrijk zand is in ons dagelijks leven." --Michael Welland

Elk jaar verwijderen we miljarden tonnen zand van stranden, rivieren en oceanen ten behoeve van onze infrastructuur, stedenbouw en technologie. Dit leidt op termijn tot een wereldwijde zandschaarste.

Met het symposium 'The Abundance and Scarcity of Sand' gaan we dieper in op zand als een van de snelst verdwijnende natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dit door Atelier NL en MU georganiseerde symposium, is een plek voor kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, milieukundigen en de lokale gemeenschap om deel te nemen aan een kritisch gesprek over zandwinning en zandgebruik en de mogelijke oplossingen hiervoor.

We willen dit symposium opdragen aan Michael Welland, Brits geoloog en auteur van het prijswinnende boek ‘Sand’. Met zijn diepzinnige, poëtische begrip van en visie op het leven en de natuur inspireerde hij ons onder meer in het opzetten van dit symposium. Hij was hier graag zelf bij geweest. Zijn passie en zijn woorden leven immer voort.

Keynote speaker Denis Delestrac, bekroond filmmaker en regisseur van 'Sand Wars' (2013), bijt het spits af. Daarna wordt de bijdrage die Michael Welland voor deze avond voorbereidde voorgelezen. Tot slot deelt conceptueel kunstenaar en community developer Jacqueline Heerema (Satellietgroep) haar visie met het publiek.

De avond wordt besloten met een paneldiscussie waarin ook de zaal zich kan mengen. Het panel bestaat uit Denis Delestrac en Jacqueline Heerema, maar ook Lonny van Ryswyck van Atelier NL, Winy Maas van MVRDV, Mindert de Vries (Deltares/Waddenacademie) en 'Dezeen' hoofdredacteur Marcus Fairs, die in zijn rol als ambassadeur van deze DDW en onder de noemer ‘Good design for a bad world’ ontwerpers heel nadrukkelijk aanspreekt om zich juist met grote wereldproblemen bezig te houden. Zandschaarste is zo’n groot probleem met mogelijk enorme gevolgen voor onze aarde en ecologie, maar ook voor onze economie en samenleving.

Bezoek dit diepgravende symposium, dat wetenschappers, ontwerpers en het publiek bij elkaar brengt om dit alomtegenwoordige, alledaagse materiaal te bespreken dat op ons leven, op ieder niveau, zo’n ingrijpende impact heeft. Host van de avond Isolde Hallensleben zal met sprekers, panel en publiek in gesprek gaan.

Waar MU

Wanneer 27 oktober 2017. Inloop om 19.30, de keynote van Denis Delestrac begint om 20.00 stipt.

Tickets regulier: € 10,- / studenten: € 7,50

Koop je kaarten via deze link.