VR-installatie Symbiosis

VR-installatie Symbiosis

De performatieve VR-ervaring Symbiosis transporteert je 200 jaar de toekomst in. Naar een post-menselijke wereld die radicaal veranderd is door klimaatverandering en waarin Homo sapiens zijn opgenomen in een biotoop vol gemixte levensvormen: menselijke, dierlijke en technologische hybriden. Er is geen sprake van competitie, maar slechts symbiose. Het werk is gebaseerd op het gedachtegoed van bioloog & filosoof Donna Haraway, waarin de mens een decentrale rol speelt en gelijkwaardig samenleeft met andere levensvormen.

Hoe kan een speculatieve wereld als deze het toekomstige samenleven, wettelijke rechten en relaties tussen mensen en alle andere levende wezens beïnvloeden op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau? Door middel van VR, soft robotics, wearables en geur herontwerpt Symbiosis als het ware het lichaam. De installatie zet al je zintuigen aan het werk, inclusief je smaakpapillen. Hoe voelt het om je menselijk perspectief te verlaten en als genetisch gemanipuleerd mens of dier, plant of AI, samen te leven?

Symbiosis is gecreëerd door het ervaringsontwerpcollectief Polymorf. De installatie is tot stand gekomen in opdracht van STRP en Breda Photo, geproduceerd in samenwerking met Studio Biarritz en mede mogelijk gemaakt door: NL Film Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en the Sundance Institute - New Frontier Story Lab program. Speciaal voor Symbiosis creëerde restaurant De Karpendonkse Hoeve een food design.

POLYMORF
Polymorf is een interdisciplinair en internationaal opererend ervaringsontwerpcollectief uit Breda. Polymorf creëert multi-sensorische, belichaamde ervaringen door geavanceerde technologieën te gebruiken. Hun oeuvre bestaat uit VR-ervaringen, theatervoorstellingen en performatieve installaties. Het werk van Polymorf zet het publiek aan het denken over het nu, de (post-)menselijke toekomst en de relatie tussen mens en technologie.