Weather or Not #2: Dear Climate

Weather or Not #2: Dear Climate

De oude grap - "Iedereen heeft het altijd over het weer, maar niemand doet er iets aan" - is al lang niet meer grappig. Zo veel mensen proberen iets aan het weer te doen. Klimaatverandering staat op de geopolitieke agenda, nog maar net op tijd om ons te laten realiseren dat het eigenlijk te laat is om iets van betekenis te zijn. Misschien is het probleem niet dat niemand iets aan het weer doet, maar dat we er al die tijd op een verkeerde manier over hebben gesproken: de ouderwetse 'we moeten het oplossen'-manier. Nu dat het weer aan het veranderen is, is het misschien ook tijd om de manier waarop we er over praten te veranderen? 

Vijf internationale kunstenaars (Marina Zurkow, Una Chaudhuri, Oliver Kellhammer, Fritz Ertl and Sarah Rothberg) zijn in 2012 het project Dear Climate begonnen door te zoeken naar nieuwe manieren om over het weer te praten. Ze wilden een nieuwe vocabulaire: in plaats van crisis en catastrofe, wilden ze het bekende en normale; in plaats van wanhoop en heldenmoed, speelsheid en vriendelijkheid. In plaats van het voorstellen van massa bewegingen of het oproepen tot gemeenschappelijk actie, waren ze geinteresseerd in het vinden van een persoonlijkere relatie tot klimaatverandering. 

Om nieuwe soorten persoonlijke betrokkenheid tot het klimaat in het leven te roepen, hebben ze drie 'bewegingen van de geest' bedacht. De eerste, "Meet Climate Change", gaat over openheid en ontmoetingen, kennismaking en nieuwschierigheid. Observatie en conversatie waren voor de hand liggende technieken om te gebruiken, maar zo ook bepaalde 'bewustwordingstechnieken' als meditatie en mindfulness. Deze technieken leken ook automatisch samen te gaan met vriendelijkheid, dat hen leidde naar de tweede beweging: "Befriend Climate Change". Zodra je iets of iemand uitnodigt in je 'mentale huis' is het een kwestie van tijd voor je dat iets of iemand beter leert kennen. Je verbeelding komt hier nu goed van pas, de conversatie gaat dieper, het wordt steeds spannender. 
Als je echt gastvrij wilt zijn, betekent dat ook dat je jezelf openstelt voor het onbekende. Als dat gebeurt, kan de gast de gastvrouw-of heer gronding veranderen. Dus de derde beweging werd "Become Climate Change". Als je de uitdaging met nieuw weer aan moet gaan, betekent dat ook dat je de mens beter moet leren begrijpen, op een manier die verder gaan dan de geschiedenis. 
 

Sinsdien is Dear Climate gegroeid tot een project met vele gedaanten dat steeds op verschillende plekken opduikt. Dit is de eerste Nederlandse plek waar Dear Climate zich vestigt. 
Tot nu toe bestaat het project uit 68 posters en 6 geluidswerken. Het project is zo ontworpen dat het zich lenig kan bewegen in verschilende stedelijke omgevingen. 
De kunstenaar verkiezen een nietswaardige, provocatieve, vreemde en verlaten omgeving om het werk in te plaatsen. De twee zwarte zeecontainers van MU op Plug In City in Strijp-S vormden dus een perfecte match. 

Een van de containers is compleet behangen met een selectie van 25 Dear Climate poster en huisvest een klein schrijfbureau waar iedereen vrienden kan worden met klimaatverandering door een penvriend te worden. Neem plaats, schrijf een brief aan klimaatverandering en scheur een poster van het bureau om met je mee naar huis te nemen. 

In de andere container is de setting meer meditatief: neem plaats in een strandstoel, ruik de natte grond en luister naar Dear Climate podcasts terwijl je je gedachten laat gaan om zelf de klimaatverandering te worden.. 

Opening donderdag 3 september om 19.00 uur - daarna STRIJP || STRAND || FILM, zie facebook
Wanneer 3 september t/m 11 oktober, 2015
Waar Plug In City, Strijp-S, across Onder De Leidingstraat

www.dearclimate.net
Weather or Not

Lees essay  Ethics, Ecology, and the Future: Art and Design Face the Anthropocene door Kayla Anderson.

MU bedankt de kunstenaars achter Dear Climate, Onder de Leidinstraat, Plug In City, Gemeente Eindhoven en Trudo voor het mede mogelijk maken van Weather or Not.