Funeral for Digital Data in de WOMBTOMBS tentoonstelling

Funeral for Digital Data in de WOMBTOMBS tentoonstelling

Wanneer heb je voor het laatst gerouwd om het verlies van digitale data?

Op de laatste middag van de WOMBTOMBS tentoonstelling, op zondag 16 juni vanaf 14.00 uur, nodigt MU Hybrid Art House de kunstenaars Ginevra Petrozzi en Cecilia Casabona uit voor een bijzondere uitvoering van hun Funerals for Digital Data. Met deze voorstelling herontdekken en herstellen ze onze relatie met het internet en technologie door op kritische wijze verlies en verdriet in het digitale tijdperk te benaderen. Geïnspireerd door doodsrituelen en rouwceremonies, creëren zij een materiële installatie die dient als een plek voor ceremonie en bezinning. Hier kunnen we rouwen om verloren data en digitale apparaten betreuren. Een plaats waar machines net zoveel zegeningen nodig hebben als mensen. Voor deze gelegenheid zal de WOMBTOMBS zwachtelruimte worden omgetoverd tot een tijdelijk heiligdom voor dataverlies.

In een wereld die doordrenkt is van persoonlijke digitale informatie, informatie die soms zelfs de essentie van ons wezen vertegenwoordigt, worden we nu geconfronteerd met de angstaanjagende gedachte dat we alles in één keer kunnen verliezen. Deze mogelijkheid brengt nieuwe gevoelens en relaties met zich mee tussen ons en onze digitale zelf, die we nog niet helemaal begrijpen of hebben geaccepteerd. Net zoals in de fysieke wereld heeft de digitale dood - van gebruikers of hun data - gevolgen die verder reiken dan de levensduur en persoonlijke controle van het individu.

Funeral for Digital Data is een serie performances die deel uitmaken van het lopende onderzoek geïnitieerd door DAE-alumni Cecilia Casabona en Ginevra Petrozzi. Dit onderzoek zal binnenkort worden gepubliceerd door Onomatopee onder de titel DEATH-DATA-DESIGN.

Zondag 16 juni | Start: 14:00