Beyond Borders and Binaries

Beyond Borders and Binaries

De expo is verlengd! Te zien tot en met 16 april

Terwijl tweedelingen in de wereld steeds scherper lijken te worden, tekenen zich voor wie goed kijkt in feite steeds complexere werkelijkheden af. Veel van die complexiteiten hebben in meer of mindere mate een relatie met wat wij als natuur beschouwen. Vreemd genoeg, wordt juist diezelfde natuur en onze kennis daarvan vaak gebruikt om zwart-wit en binair denken te rechtvaardigen.

Dat neemt niet weg dat ons begrip van het leven en de levende materie zich steeds verder verdiept en nuanceert - dankzij de levenswetenschappen en de biotechnologie, maar ook dankzij het feit dat we bereid zijn om onze 'verlichte' kennis te verbreden met de kennis van lang verguisde of totaal nieuwe intelligenties. 

Zo komt er steeds meer erkenning voor het verschil tussen tot man of vrouw bestempeld worden en je man, vrouw en alles daartussen voelen en mogen zijn; is het beter om de grens tussen water en land lang niet zo hard te maken als we zeker in Nederland eeuwenlang hebben gedaan, en is ook het onderscheid tussen ratio en gevoel meer fluïde dan we vaak 'denken'. Hoe 'natuurlijk' het voor velen ook is om de wereld te beschouwen in tweedelingen als man/vrouw, water/land en ratio/gevoel, ze zijn simpelweg niet zo scherp als ze in debat vaak worden geslepen. Van tegengestelde grootheden komen ze steeds meer in glijdende schalen tot uitdrukking.

De paradigmatische dualistische denkwijzen die zo lang dominant waren in economieën en culturen, wetenschappen en samenlevingen, brokkelen hierdoor steeds verder af om plaats te maken voor meer meerstemmigheden en minder dogma's. Voor het durven denken en verbeelden voorbij bestaande grenzen en binaire tegenstellingen. 

In Beyond Borders and Binaries presenteren de drie winnende teams van de Bio Art & Design (BAD) Award 2022 stuk voor stuk goede voorbeelden van het durven doorbreken en verrijken van bestaande visies. Dat doen ook de vijf recente projecten van andere makers die we eromheen hebben verzameld. Deze vertellen over het voedende zilt van de golven en het helende zout van tranen, over slapen als vorm van eco-activisme, over oude en nieuwe relaties tussen mens en dier, en bewegingsvrijheid in het aardse én het buitenaardse.

Samen met de partners die deze en komende jaren de BAD Award mede mogelijk willen maken, zet MU zich vol in om de innige samenwerking van talentvolle jonge internationale kunstenaars/ontwerpers en in Nederland werkende wetenschappers voort te zetten en verder uit te bouwen. Het enthousiasme is groot aan alle kanten en biedt een vruchtbare bodem voor rijke inzichten waarmee we nu en in de toekomst kunnen bijdragen aan broodnodige verandering. Veel dank aan Bio Art Laboratories, Dutch Design Foundation, Next Nature Network en St. Joost School of Art & Design / Master Institute of Visual Cultures omdat zij zich hier samen met MU sterk voor willen maken. Want door onze krachten te bundelen creëren we hoe dan ook meerwaarde: niet alleen voor de getalenteerde teams in de competitie, maar ook voor de Nederlandse creatieve industrie op het gebied van Bio Art & Design in het algemeen.

De volgende werken worden tentoongesteld in Beyond Borders and Binaries:
MUD & FLOOD ~ The return of Nehalennia door Nonhuman Nonsense en Marte Stoorvogel *BAD AWARD WINNER
ATLAS OF QUEER ANATOMY door Kuang-Yi Ku en Henry de Vries *BAD AWARD WINNER
HACKING HEURISTICS door Marlot Meyer en Marcel de Jeu *BAD AWARD WINNER
How to make an Ocean door Kasia Molga
Hybrid door Heather Dewey-Hagborg
Genital*Panic door Mary Maggic
Dear Interlocutor TX1, TX1 en Xenological Entanglements 001b: Saccular Fount door Adriana Knouf
Perfect Sleep/Sleep Study door Tega Brain en Sam Lavigne