Collective [Ir]Rationality Collective [Ir]Rationality

Collective [Ir]Rationality

DDW 2015: Researching mass behaviour in MU

Just Follow The Crowd! Tijdens Dutch Design Week 2015 bezoeken honderdduizenden mensen Eindhoven om de laatste ontwikkelingen op designgebied te zien. In drommen bewegen ze zich langs de verschillende locaties, eten ze in speciaal ingerichte restaurants en staan ze in de rij voor de design rides. Hoe kan het toch dat al deze mensen, die oprecht geïnteresseerd zijn in originaliteit en eigenheid, elkaar allemaal achternalopen en vertellen waar het wel of niet de moeite waard is en wat ze zeker niet mogen missen? Speciaal voor MU, waar tijdens de vorige versie van de DDW in negen dagen ruim 36.000 mensen kwamen, maakt Studio KNOL een ruimtelijke installatie waarin ze deze collectieve (ir)rationaliteit onderzoeken.

Studio KNOL legt zich toe op het vertellen van ruimtelijke verhalen waarvoor ze letterlijk een parallelle wereld bouwen om zo bepaalde ontwikkelingen in de samenleving ter discussie te stellen en vooral ervaarbaar te maken. Het fictieve karakter van hun onderzoeksprojecten geeft alle ruimte voor alternatieve verhalen, maar evengoed leveren de werken interessante inzichten op.

Voor Collective (Ir)rationalities verandert Studio KNOL de ruimte van MU in een landschap waar de wetmatigheid van massagedrag onderzocht en ervaren kan worden. Het meest opvallende aan complex groepsgedrag is dat het vaak zonder overall coördinatie tot stand komt, gewoon doordat individuele leden direct reageren op degenen om hun heen. De fantastische patronen van een zwerm spreeuwen bijvoorbeeld, of de onbegrijpelijk abrupte wendingen van een school haringen, laten zich vangen met drie simpele regels: ga dezelfde  kant op, vermijd botsingen, blijf bij elkaar. Hoe de vissen dan zo razendsnel weten waar de anderen zijn en welke kant ze allemaal opgaan, blijft een raadsel.

En hoe zit het met mensen? Gedragen wij ons bewust of onbewust volgens collectieve regels? Wordt ons gedrag beïnvloedt door de ruimte waarin wij ons bevinden of juist niet? Tot op welke hoogte is ons massagedrag te herleiden tot individuele beslissingen? Kortom: wat brengt ons tot collectieve (ir)rationaliteit? 

Dus, voor iedereen die straks rondloopt op de DDW en zich afvraagt waar het te doen is: Studio KNOL bij MU, Strijp-S. Kan niet missen, Just Follow The Crowd!
Volg MU online tijdens de DDW via #ddw15 #justfollowthecrowd #createoutloud

Waar MU
Wanneer 2 - 25 oktober 2015 (in de weekenden van 3 & 10 oktober gesloten)
Opening 16 oktober 2015, 16.00 uur
Openingstijden 10.00 - 18.00
Openingstijden tijdens DDW 11.00 - 18.00


Ochtendprogramma tijdens de Dutch Design Week
Een serie bijeenkomsten van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het complete programma vind je hier
Waar MU
Wanneer 19 - 23 oktober 2015
Openingstijden 9.30 - 11.00


Avondprogramma tijdens de Dutch Design Week
Talkshow Create Out Loud
Waar MU
Wanneer 18 - 24 oktober 2015
Openingstijden 17.30 - 19.30


Motta at MU
Tijdens DDW 2015 opent Motta Kunstboeken een pop-up store in MU. Je vindt er een uitgebreide selectie designboeken, tijdschriften, kaarten en gadgets.
Waar MU
Wanneer 17 - 25 oktober 2015
Openingstijden 11:00 - 18:00

Volg MU op social media tijdens de DDW via Get the Buzz en #mupress #justfollowthecrowd & #createoutloud
Bekijk hier het MU Play&Learn educatie programma bij deze expositie.
Beeld: HeyHeydeHaas