Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries Evolutionaries

Evolutionaries

Bio Art & Design from the Sea to the Soul

Zelfs, of misschien wel juist, in tijden van een wereldwijde pandemie, is het van cruciaal belang om te experimenteren met, nadenken over en creatief bezig te zijn met kunst gerelateerd aan de (levens)wetenschappen en te werken met levende materie. Dit jaar heeft de expo een extra feestelijk tintje, want de BAD Award viert haar 10-jarige bestaan. 

Evolutionaries biedt een opwindend overzicht van de complexe manieren waarop natuur, identiteit, cultuur, en alles wat leeft, vloeibaar en constant in beweging is. Als altijd reiken BAD Award projecten ver voorbij gewone wetenschapsvoorlichting. Ze zoomen in op esthetische en vaak ook ethische aspecten rond ontdekkingen in de levenswetenschap- pen en toepassingen van biotechnologie: van de mogelijkheid van biologisch homo- ouderschap en de koloniale oorsprong van zombieverhalen in relatie tot virologie, tot wat een plant je kan leren als ‘ie tikkertje speelt met een machine. 

Bio art en design, zoals bedreven door deze groep getalenteerde kunstenaars, deinst niet terug voor de uitgestrektheid van onze vervuilde zeeën of het raken van zielen die gevoelig zijn voor collectief onrecht. Voor een geoefend oor schreeuwt hun werk om revolutie en evolutie tegelijk.

Xandra van der Eijk - Ghost Reef (2020)

Ani Liu - The Simulator (2019). Image: Hanneke Wetzer

Naast de winnende kunstenaars & onderzoekers van dit jaar - Dasha Tsapenko & Han Wösten (UU), Nadine Botha & Henry de Vries (GGD & Amsterdam UMC) en Sissel Marie Tonn & Heather Leslie (VU) & Juan Garcia Vallejo (Amsterdam UMC, location VUmc) – brengen we negen winnende kunstenaars van vorige BAD-edities samen, één uit elk jaar. Dit betekent dat de expositie bestaat uit twaalf unieke en diverse bio art & design installaties en projecten. Sommige daarvan zijn compleet nieuw, andere bouwen voort op eerder werk, maar allemaal vieren en intensiveren ze de samenwerking en verbindingen tussen kunst en wetenschap. 

Deelnemende kunstenaars
Nadine Botha & Henry de Vries (GGD & Amsterdam UMC), Xandra van der Eijk, Jalila Essaïdi, Agi Haines, Charlotte Jarvis, Cecilia Jonsson, Ani Liu, Špela PetricMichael Sedbon, Center for Genomic GastronomySissel Marie Tonn & Heather Leslie (VU) & Juan Garcia Vallejo (Amsterdam UMC, location VUmc), Dasha Tsapenko & Han Wösten (UU)

Curator 
Angelique Spaninks

Jalila Essaïdi - Double Edged (2020). Image: Hanneke Wetzer

Michael Sedbon - CMD: Experiment in Bio-Algorithmic-Politics 2.0. Image: Hanneke Wetzer

Spela Petric - PL'AI (2020). Image: Hanneke Wetzer

Bio Art & Design Award
De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met bio-kunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2020 is een initiatief van ZonMw, MU Hybrid Art House en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snelgroeiende groep jonge kunstenaars die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden. 

Jury van de BAD Award 2020
William Myers, voorzitter van de jury, schrijver, curator, docent, bioart & design
Fred Balvert, Science communicator Erasmus MC, Science Gallery Rotterdam
Xandra van der Eijk, artiest en ontwerper, winnaar BAD Award 2017, co-curator Polarities 2019
Nienke Binnendijk, Directeur Blue City Lab (wetlab for biodesign and bioart)
Joyce Lebbink, Principal investigator bij de afdeling Moleculaire Genetica, Erasmus MC
Simon/e van Saarloos, schrijver en filosoof
Karen Verschooren, hoofd tentoonstellingen en curator, STUK Belgium

De winnende projecten 2020
Becoming a Sentinel Species
Sissel Marie Tonn, in samenwerking met Heather Leslie (Department of Environment and Health, VU Amsterdam) and Juan Garcia Vallejo (Department Molecular Cell Biology & Immunology, Amsterdam UMC - location VUmc) 

Sissel Marie Tonn onderzoekt de kwestie van microplastics door het concept van ‘sentinel species’ opnieuw in te voeren. Een denkbeeldig menselijk proefpersoon neemt de taak op zich om een schildwachtsoort, een soort verklikker te worden, door microplastics in haar bloed te introduceren. Door het activeren van immunologische alarmsystemen, roept dit latente, oude herinneringen op van onze gedeelde oorsprong in de oerzee. Een meeslepende audiovisuele installatie nodigt het publiek uit om verbinding te maken met de vloeiende realiteit van hun eigen lichaam, en misschien ook een schildwachtsoort te worden. Fur_tilize
Dasha Tsapenko, in samenwerking met Han Wösten (Microbiology Research Group, UU Utrecht)

Dasha Tsapenko ontwikkelt een collectie kledingstukken voor de toekomst, die een alternatief waardesysteem in de mode introduceert door inspiratie te halen uit de landbouw. Vijf jassen tonen vijf cycli van een kledingstuk en illustreren hoe de waarde van een bepaald stuk toeneemt met elke gebruikscyclus. Het project is speculatief van karakter en heeft tot doel het huidige lineaire consumptiegerichte modesysteem en de manier waarop we voedsel produceren, uit te dagen. 

Image: Hanneke Wetzer

The Orders of the Undead
Nadine Botha, in samenwerking met Henry de Vries (Department of Infectious Diseases, Public Health Service (GGD), Amsterdam, and Department of Dermatology, Amsterdam University Medical Centres (Amsterdam UMC))

Nadine Botha’s project is een participatief onderzoek naar volksgezondheid, stigma, ‘othering’ en virussen door middel van een van de meest lucratieve actuele verhalen in de populaire cultuur: zombies. Door een immersieve en interactieve 'green screen' omgeving te betreden die wordt aangevuld met augmented reality, worden bezoekers zelf deel van de archetypische zombie film. Eenmaal binnen is alles erop gericht om het verhaal van besmettelijke 'othering' waar zombies voor staan te ontrafelen. Het project zet aan tot nadenken over wie 'de ander' werkelijk is in de vele verhalen over uitbraken en volksgezondheid die momenteel onze dagelijkse realiteit domineren. 

Image: Hanneke Wetzer