Fluid Matter

Fluid Matter

Liquid and Life in Motion

Een dans van mens en virus op de maat van de evolutie, een kompasnaald gemaakt van ijzer uit placenta’s en groeiprocessen van menselijke organen als inspiratiebron voor 3D geprinte materialen.

Fluid Matter presenteert de winnende projecten van de Bio Art and Design Award 2016, ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande Nederlandse onderzoekers in de biowetenschappen, naast recente werken die betrekking hebben op fluïditeit. De werken demonstreren of becommentariëren ontwikkelingen in biowetenschappelijk onderzoek en vechten ze soms zelfs aan. Ze onderzoeken fluïditeit op gebieden als uitwisseling tussen soorten, persoonlijke identiteit, metabolische processen en de wisselwerking tussen onze lichamen en de oceanen.

Levensprocessen worden gekenmerkt door constante uitwisseling en zijn vaak vloeibaar van vorm. Stromend in complexe en microscopisch kleine structuren ontsnappen deze fenomenen vaak aan de aandacht. Het vraagt de tussenkomst van kunstenaars en ontwerpers om ze zichtbaar te maken, betekenis te geven, hun schoonheid uit te lichten of hun materiële potentieel te ontdekken op verschillende schaalniveaus.

Lees het essay 'Aeon Flux' door William Myers hier.

Waar MU
Wanneer 2 december 2016 - 26 februari 2017
Fluid Matter Special woensdag 18 januari 2017, bekijk het programma hier.
Deelnemende kunstenaars:

Thijs Biersteker (NL)
Michael Burton and Michiko Nitta (UK)
Inés Cámara Leret (UK)
Lilian van Daal & Roos Meerman (NL) BAD Award winnaar
Teresa van Dongen (NL)
Xandra van der Eijk (NL)
Cecilia Jonsson (NO) BAD Award winnaar
Pei-Ying Lin (TW) BAD Award winnaar
Ana María Gómez López (CO/US)
Mari Ohno (JP)
Tarah Rhoda (US)

Fluid Matter is samengesteld door Angelique Spaninks (MU) en William Myers (Jury voorzitter Bio Art and Design Awards).

Over de BAD Award:

Sinds 2014 is de BAD (Bio Art & Design) Award expositie, met daarin de drie winnaars van de BAD Award van dat jaar, te zien bij MU. De BAD Award is een unieke wedstrijd die zich richt op het stimuleren van jonge kunstenaars en ontwerpers uit zowel Nederland als het buitenland om te experimenteren met bio kunst en design en samen te werken met gerenommeerde Nederlandse science centra.

De prijswinnaars van dit jaar zijn Pei-Ying Lin die met Miranda de Graaf het Viroscience Lab van het Erasmus MC werkte aan ‘Tame is to Tame’; Cecilia Jonsson, die voor ‘Haem’ samenwerkte met Rodrigo Leite de Oliveira van het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI); en Lilian van Daal & Roos Meerman die ‘Dynamorphosis - The beauty of inner mechanisms’ ontwikkelden met Renée van Amerongen van het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Universiteit van Amsterdam. 

The BAD Award is een samenwerking tussen NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Den Haag), ZonMW (stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, Den Haag), MU (Eindhoven), Waag Society (Amsterdam), Eindhoven University of Technology (Eindhoven) and BioArt Laboratories (Eindhoven).

http://www.badaward.nl

Foto's door Hanneke Wetzer. Kunstenaars van boven naar onder: Lilian van Daal en Roos Meerman, Tarah Rhoda, Inés Cámara Leret, Xandra van der Eijk, Cecilia Jonsson, Pei-Ying Lin.