Fremdkörper

Fremdkörper

Boogaerdt/VanderSchoot

Slapen is een ongrijpbare bezigheid waarbij realiteit en ratio worden losgelaten. Kunnen we de associatieve beeldenstroom die ’s nachts in ons onderbewustzijn op gang komt, zien als een bron van wijsheid? Volgens performanceduo Boogaerdt/VanderSchoot zou het wel eens de sleutel kunnen zijn tot de volgende stap in het transformatieproces van de mens en haar plek op aarde.

Boogaerdt/VanderSchoot zoekt naar antwoorden in het collectieve onderbewuste, dat zich openbaart in een visuele taal wanneer we slapen. Betreed de slaapzaal, stap uit de realiteit en maak een rituele reis naar binnen, naar een gedroomde werkelijkheid.

Fremdkörper is geïnspireerd op de slaaptempels van de Oude Grieken. In de tijd van Parmenides en Pythagoras, zo’n 2500 jaar geleden, haalden filosofen onder begeleiding van een priester(es) in hun slaap wijsheid uit hun onderbewuste op. De kennis die uit deze incubatiepraktijk voortkwam beschouwde men als de basis van de samenleving. 

De Westerse wetenschap vindt haar oorsprong in het (droom)orakel. Het baseert zich op een vergeten wereldbeeld bestaande uit een mengvorm van ongeordende en geordende patronen. Divinatie – een vorm van waarzeggen - en wetenschap waren ooit gelijkwaardig en zijn afkomstig uit dezelfde bron. Wat 2000 jaar geleden nog één geheel was, is in twee extremen uiteengevallen.  

Kunnen we terug naar dit geheel en deze eeuwenoude rituelen hergebruiken om weer evenwicht te vinden tussen lichaam en geest, hemel en aarde, binnen en buiten? Om de mens niet meer als hoogte- en eindpunt van de evolutie te zien, maar op zoek te gaan naar een nieuwe bestaansvorm. Weg van de oude patriarchale samenleving en in harmonie met de wereld om ons heen. 

Images Header: Annaleen Louwes & tweede afbeelding: Davids Danoss 

FREMDKÖRPER
CREDITS

Installatie door Boogaerdt/VanderSchoot, in samenwerking met Lotte Goos (poppen), Remco de Jong en Florentijn Boddendijk (geluid), Theun Mosk (licht).

Slaapceremonies door Klara Alexova & Suzan Boogaerdt (performance), Saskia de Jong (tekstfragmenten).

Geproduceerd door Lene Grooten en Marc Meijer.
Een co-productie van Holland Festival & Theater Rotterdam.