Hulda, Lilli & The Roach door Maija Tammi

Hulda, Lilli & The Roach door Maija Tammi

Sluit je aan en leer over empathie en de menselijke natuur.

Expo info

On show

05 juli - 15 september

Opening

05-07-2024

20:00

Closing

15-09-2024

Leven en dood, walging en fascinatie, schoonheid en horror. Tegenstellingen als deze staan centraal in het spectaculaire werk van de Finse kunstenaar en onderzoeker Maija Tammi. Heel bewust plaatst ze haar werk op het kruispunt waar kunst en wetenschap elkaar raken. Aan de hand van verhalen ontrafelt Tammi zowel biologische als technologische verschijnselen met behulp van fotografie en video, animaties en installaties. Hulda, Lilli & The Roach brengt twee van haar meest recente werken bij elkaar waarin ogenschijnlijk oogstrelende natuur, tegelijk een diep menselijke emotie als empathie en de wetenschap van het voorspellende brein blootlegt.

Ze heten Hulda & Lilli, en alleen al door ze een naam te geven lijkt het of je ze kent. Hulda & Lilli zijn een kameleon en een sprinkhaan in een visuele vertelling van de Finse kunstenaar Maija Tammi. Ze onderzoekt empathie voor beide niet-menselijke dieren. Gedetailleerd vastgelegd en emotioneel geladen, leren ze ons iets over de menselijke natuur. Maar als kijker moet je eerst kiezen.

Ook heeft Tammi voor MU een nieuw werk gemaakt waarmee ze de menselijke en niet-menselijke geest ontrafelt. On The Third Day toont een bedwelmde kakkerlak. Hij wordt langzaam wakker in een donkere grot en weet niet hoe hij daar is gekomen. En wat is dat groeiende ding tussen zijn poten? De kakkerlak heeft drie dagen om erachter te komen...

Hulda, Lilli & The Roach is Maija Tammi's eerste solo in Nederland. Haar werk is hybride en gelaagd, en verbindt kunst en wetenschap, natuur en cultuur, verhalen vertellen en onderzoek op intrigerende manieren.

MU wordt ondersteund door:
Ministerie OCW
Provincie Noord-Brabant 
Cultuur Eindhoven
Fonds 21   

Maija Tammi wordt ondersteund door:
Frame Finland