Matter of Life Matter of Life Matter of Life Matter of Life Matter of Life

Matter of Life

Growing new Bio Art & Design

MU | Strijp S

Matter of Life | Growing new Bio Art & Design

Duiven, schimmels, menselijke stamcellen en snijbloemen – zo’n beetje alles wat leeft kan het materiaal zijn voor bio-kunst en design. In Matter of Life presenteert MU met gastcurator William Myers negen spraakmakende projecten op het snijvlak van biowetenschap, kunst en design. De kunstenaars en ontwerpers, waaronder de winnaars van de Bio Art & Design Award 2014,  lopen voorop in deze dynamische discipline en voelen zich thuis in het grensgebied tussen kunst en wetenschap, realiteit en verbeelding.â?¨


Zo kunnen we kijken naar  een lijn van cellen uit het brein van een zebravink; naar de woekerende kankercellen van een verder gezonde kunstenares en blauwe anjers die teruggegeven worden aan de evolutie. We zijn getuige van de creatie van een heuse FATBERG, krijgen barbecuesaus met genetisch gemanipuleerde ingrediënten gepresenteerd en sprays waarmee we onze DNA sporen naar believen kunnen wissen of verduisteren.

Met hun nieuwsgierigheid, onbevangen creativiteit en kritische reflectie maken kunstenaars Arne Hendriks & Mike Thompson, Jalila Essaïdi, Charlotte Jarvis, The Center for Genomic Gastronomy, BCL en Heather Dewey-Hagborg bio art & design tot de meest actuele en opwindende kunstvorm van het moment.

Onder hen vijf deelnemers van de Designers & Artists 4 Genomics Award. Dit is de voorloper van de prijs waarvan MU nu de drie winnaars presenteert: de Bio Art & Design Award 2014, een competitie voor jonge kunstenaars en ontwerpers die met veelbelovende biotechnologische projecten de grenzen van kunst en wetenschap verleggen.
Studio PSK grijpt in in de evolutie om de perfecte postduif te creëren met The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon; Julia Kaisinger en Katharina Unger geven ons met Fungi Mutarium eetbare schimmels die je thuis kunt laten groeien op giftig afval als plastic, en Špela Petrič introduceert met Naval Gazing nieuwe maritieme leefomgevingen waarop de culturen van mensen, planten, vissen en schaaldieren samenkomen.

Meer dan ooit is kunst zo divers als het leven zelf. Wat de werken die in MU te zien zijn verbindt, is een gevoel van urgentie. Elk project roept indringende vragen op over wie we nou eigenlijk zijn als mensen, als levende wezens, en waar de ontwikkelingen in de biowetenschappen ons heen voeren.

Expositie 28 november 2014 - 1 maart 2015
Opening vrijdag 28 november vanaf 20.00 uur

http://www.badaward.nl

Post door Régine Debatty (we-make-money-not-art) over Matter of Life.