The New Psychedelica The New Psychedelica The New Psychedelica The New Psychedelica The New Psychedelica

The New Psychedelica

OPENING VRIJDAG 8 APRIL

AFTERPARTYVrijdag 8 april met The Oscillation (live), Strange Boutique, Rodaidh McDonald, David Maclean.

Vanaf 23 uur in het Stroomhuis. Kaarten zijn voor 3 euro verkrijgbaar bij de balie van MU op donderdag en vrijdagavond vanaf 20 uur.

Het internet is als interface het meest invloedrijke fenomeen dat de laatste tien jaar is doorgebroken, met een ongekend sterk effect op de maatschappij. De impact ervan op ons denken en onze manier van communiceren, onze creativiteit en zelfs onze fysiologie is onmiskenbaar. Er is een groep kunstenaars in opkomst die ons de zin en onzin van onze relatie met de technologie en het internet probeert te verklaren. De tentoonstelling The New Psychedelica, met Francesca Gavin als curator, is de eerste die aantoont dat hun werk te beschouwen is als een 21ste-eeuwse herdefiniëring van de psychedelische kunst.

Stortvloed
De vijftien deelnemers aan deze internationale tentoonstelling brengen grotendeels nieuwe werken bijeen. Al deze werken gaan over de ervaring van een stortvloed van informatie en een overdaad van beeldvormen. Hier verwijzen videowerken, sculpturen, foto’s en digitale collages naar videogames en retro rave-cultuur, cheap science en totemtribalisme, trash technology en sjamanisme. Voor een aantal werken is gebruikgemaakt van oude opnamen en gedateerde digitale effecten, of wordt technologie aangepast en bewust misbruikt om de structuur ervan af te breken. Het doel daarvan is het creëren van een gevoel van chaos en ineenstorting, van overdaad en zondvloed. Tezamen tonen deze werken de kracht aan van het internet als focus voor moderne kunst.

Geestverruiming
Deze nieuwe psychedelische kunst verschilt van die van de jaren zestig in de zin dat de nadruk toen lag op het op zijn kop zetten van de perceptie en op culturele omwenteling. Kosmische films, grillige beeldvormen en dreammachines zijn getransformeerd tot YouTube filmpjes, GIF-cultuur en sculpturale objecten die inspelen op eigentijdse vormen van geestverruiming. Dit is een kunstpraktijk vol videoclips, gedateerde technologie, codering en desintegrerende beelden. Het sfeer van het werk loopt uiteen van anti-academisch tot openlijk geeky.

The New Psychedelica toont sculpturen en installaties van Harm van den Dorpel (NL), Jim Drain (US), Nik Kosmas en Daniel Keller (Aids-3D) (US), Sergio Recabarren (CL) en Ben Sansbury (UK), naast videowerk van Antoine Catala (FR), Paul B Davis (US), E*rock (US), Carlos Lazslo (US), Rosa Menkman (NL), Brenna Murphy (US), Jimmy Joe Roche (US), Jeremy Shaw (CA), Yoshi Sodeoka (US) en Daniel Swan (UK).

Video fragment van Omroep Brabant over The New Psychedelica.

Francesca Gavin is curator, kunstcritica en redacteur, en woont en werkt in Londen. Ze is redacteur beeldende kunst van het blad Dazed & Confused, kunstredacteur van Twin en levert redactionele bijdragen aan AnOther magazine. Boeken van haar hand zijn Street Renegades, Hell Bound: New Gothic Art en Creative Space, alle gepubliceerd door Laurence King. Haar vierde boek, 100 New Artists, komt nog dit jaar uit. Ze schrijft voor publicaties zoals Vogue, Art Review, Blueprint, Oyster, TimeOut, wallpaper*, The Guardian online, Contemporary, Elle en i-D. Als curator heeft Gavin al een aantal tentoonstellingen op haar naam staan, en ze is conservator van de Soho House collectie.