ATLAS OF QUEER ANATOMY (2022)

ATLAS OF QUEER ANATOMY (2022)

ATLAS OF QUEER ANATOMY (2022)

An essay by

*BAD Award winner 2022

ATLAS OF QUEER ANATOMY
Kuang-Yi Ku
Henry de Vries | Dept. of Dermatology and Infectious Diseases at Amsterdam UMC/Sexual Health Centre GGD Amsterdam


In elkaar kronkelende penissen, tongen, monden en anussen waartussen zich stekelige virussen en krioelende microben bewegen, getekend in heldere zwarte lijnen op strak wit papier en geanimeerd in sprekende kleuren, maar ook uitgevoerd in 3D als bijna abstracte sculpturen. Ze bevinden zich in één ruimte met een lange reeks bijna röntgenachtige prints waarop zich een spectrum van steeds net wat anders ontwikkelde intersekse geslachtsorganen te zien is. Samen vormen ze de eerste twee hoofdstukken van een belangwekkend nieuwe, inclusieve anatomische les, oftewel 's werelds eerste Atlas of Queer Anatomy. 

Kunstenaar Kuang-Yi Ku en Prof. Dr. Henry de Vries, die gespecialiseerd is in seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), bundelden hun kennis en kunde om het medisch patriarchaat, de heteronormativiteit en de witte westerse dominantie van het anatomisch onderwijs uit te dagen door een dubbelzinnig, onzeker, fluctuerend anatomisch systeem te construeren. Met The Atlas of Queer Anatomy bieden zij een ironische reflectie op het wereldwijd nog altijd veel gebruikte klassieke anatomische leerboek "Atlas of Human Anatomy" getekend door medisch illustrator en chirurg Frank H. Netter dat voor het eerst verschenen in 1957.

Geneeskundige anatomie á la Netter definieert een duidelijke lichaamsgrens. Het suggereert de macht om te bepalen wat een schoon, gezond en compleet lichaam is. Deze hiërarchie van de medische anatomie leidt echter tot ondervertegenwoordiging van gemarginaliseerde groepen. Het veroorzaakt niet alleen culturele discriminatie, maar ook ernstige problemen in (de toegang tot) klinische behandelingen en volksgezondheid. Zo is intersekse altijd erkend als een pathologisch bestaan in plaats van als de diversiteit van de menselijke anatomische structuur. 

Bovendien gaat de klassieke anatomie vaak volledig voorbij aan onze uitermate symbiotische afhankelijkheid van het niet-menselijke. Want waar eindigt je lichaam en begint de flora van bacteriën die leven in, op en met je lichaam? Het is geen binaire grens. Het is een spectrum.
Overigens bepalen de kunstenaar en de wetenschapper niet in hun eentje hoe de Atlas of Queer Anatomy eruit gaat zien. Onderdeel van het project zijn participatieve performances en workshops ofwel Queer Anatomy Lessons, waarin zij jonge medici en kunstenaars maar ook breed publiek aanmoedigen om zelf te tekenen en collages te maken, die zij vervolgens opnemen in de atlas en de website. Doel van dit veelomvattende fictieve anatomische leerboek is dan ook de inclusiviteit en de verscheidenheid van de anatomische interpretatie in en buiten het medische systeem te vergroten.

Met dank aan Tzu-Yen Chen/Onieyen Studio - Graphic and book design & video making |
Te-Yen Hsu - 3D model fabrication | Shin Hua Yang - Textile fabrication | Hsing-Wen Lin/MCMarch - Spatial design