Building a Museum - Li Binyuan

Building a Museum - Li Binyuan

Building a Museum - Li Binyuan

An essay by

In juli 2020, midden in de COVID-19 pandemie, tekende kunstenaar Li Binyuan een arbeidscontract met een bouwteam in Nanjing en nam hij deel aan het bouwproces van een groot lokaal museum voor kunst. Hij bleef twee maanden lang op een hoogte van meer dan 200 meter werken tot het gebouw voltooid was. 
Tegelijkertijd beschouwde hij de bouwplaats als een open veld en filmde hij na het werk in zijn eentje dramatische performances. Elke dag wisselde hij tussen zijn identiteit als   bouwvakker en die van kunstenaar, waardoor hij met zijn hybride praktijk zowel reflecteert op de huidige spektakel economie als op de precaire arbeidsomstandigheden die ermee gepaard gaan.

Het resultaat is de experimentele en performatieve film Building a Museum waarin je de kunstenaar gedurende 72 minuten twaalf keer van rol ziet wisselen. De twaalf hoofdstukken, met titels als Two Shovels, Wheels, Fire Extinguisher en Comedian, beschrijven hoe het 'Kunstmuseum' stap voor stap wordt gebouwd in een filmische narratieve structuur gecombineerd met performances. Bij het kijken dringt de subtiele maar slimme verwijzing naar Chaplins Modern Times zich onvermijdelijk op.

Meer info over de kunstenaar.


Frame uit 'Building a Museum' - Li BinyuanFrame uit 'Building a Museum' - Li BinyuanFrame uit 'Building a Museum' - Li Binyuan