do it

do it

do it

An essay by Irma Driessen

Interpreteren is een kunst.
Interpreteren is de kunst, kun je ook zeggen, bij kunst.

do it bestaat uit instructies, elke instructie is afkomstig van een andere kunstenaar. Behalve de 60 instructies die in MU hangen, zijn er nog meer instructies, verzameld in een boek, do it: the compendium (Hans-Ulrich Obrist, 2013). Iedereen kan deze instructies uitvoeren, steeds opnieuw, als een partituur in een nooit eindigende ‘tentoonstelling’. Zonder interpretatie, zonder uitvoering, geen kunst, geen tentoonstelling, tenzij je uitgaat van het standpunt dat niet interpreteren ook een interpretatie is, niet doen ook doen, het idee van een tentoonstelling ook een tentoonstelling. Maar zo is do it niet bedoeld en bedacht, twintig jaar geleden.

Miranda July zei ooit, dat het fijn is als iemand vertelt wat je moet doen. Ik merk dat ik het fijn vind als iemand het kort houdt. De instructie die met de meeste pijn in het hart moet zijn uitgevoerd, is een éénregelige, van Maria Eichhorn (1994): 'Casting a ring from silver and losing it in the street'. Een geweldige instructie.

Onmiddellijk doemt een reeks vragen op.
Hoe verlies je iets? Kan dat?
Kun je iets met opzet verliezen?
Dat is zoiets als tegen iemand zeggen ‘doe eens spontaan’.
Dat lukt niet.
Waar, op welk moment?
En houd je er bij het maken van de ring rekening mee dat je hem moet verliezen? Vijl je hem even secuur als altijd?
En de manier waarop ze formuleert... 'Casting' in plaats van 'Cast', 'losing' in plaats van 'lose'... de bezigheid is nog bezig.
De instructie bijt zichzelf in de staart, eet zichzelf op, vernieuwt zich.

Interpreteren is een kunst. Interpreteren is de kunst, kun je ook zeggen, bij kunst.

Eén van de regels van do it luidt dat aan het eind van elke do it de kunstwerken vernietigd moeten worden. Maria Eichhorn maakt dit verplicht verdwijnen tot onderdeel van haar instructie. Undo it had do it ook kunnen heten. ‘Done it’ verklaarde iemand in een kort briefje bij een eerdere uitvoering van Eichhorns instructie. Van de ring geen spoor. Een geweldige vondst.

De interpretatie van Maria Eichhorns instructie ‘Casting a ring from silver and losing it in the street’ door Mick Visser en Ellen Yska is nu te zien bij MU do it, samen met 59 andere instructies (waarvan 2 bij MU Strijp-S).