Have We Met?

Have We Met?

Have We Met?

An essay by Lieke Mangindaan

Bij het woord netwerk denk je al gauw aan een artificieel, digitaal netwerk: onze (online) vrienden via Facebook of collega's op LinkedIn, en de servers, nodes en kabels die ons met elkaar verbinden. Minder vaak staan we stil bij netwerken van wortels, planten of schimmels: de natuurlijke netwerken waar we óók constant mee in verbinding staan. 

In de podcastserie Have We Met? onderzoekt Lieke Mangindaan hoe we opnieuw in contact kunnen komen met de niet-menselijke wereld. Samen met kunstenaars, docenten en leerlingen verkent ze verschillende artistieke voorstellen om te leren van planten, micro-organismen en dieren, en wordt er gespeculeerd over hoe we onze niet-menselijke connecties kunnen betrekken bij het lesgeven.

We kunnen namelijk veel leren over ecologische netwerken door digitale netwerken te bestuderen en vice versa. James Bridle noemt dit in zijn boek ‘’Ways of Being’’ (2022) het cadeau van de techniek aan de ecologie. Er is een nieuwe manier van kijken naar en denken over de natuurlijke wereld ontsproten aan de discussie over (digitale) netwerken die we zelf hebben gemaakt. 

In de kunst wordt dit cadeautje al even uitgepakt. Velletje voor velletje. Kunstenaars stellen nieuwe manieren voor waarop wij ons tot het niet-menselijke kunnen verhouden. Vaak met behulp van, of als reactie op, de manier waarop we met technologie omgaan. Want als een AI zoveel sneller kan rekenen dan de mens, of een sensor beter warmte, of kleur kan registreren; wat zegt dat dan over natuurlijke wezens of intelligenties die ons al millennia omringen?

Bezoek onze Soundcloud of luister naar de afspeellijst Podcast Have We Met? met alle podcast-afleveringen.