Home Sweet Home

Home Sweet Home

Home Sweet Home

An essay by

Home Sweet Home van het Vis-à-Visa collective is een installatie van een groep Design Academy Eindhoven alumni, die zich verenigd hebben rondom verblijfsvergunningen voor kunstenaars en designers die niet uit de EU komen, maar er wel graag willen werken en verblijven. Om een artist-visa te krijgen voor 2 jaar moet je aan minimaal een x aantal exposities deelnemen bij een door de staat erkende kunstinstelling. Voldoe je hier niet aan dan kun je vertrekken. Dit werpt de vraag op wie bepaalt wat kunst is en hoe en wanneer je dat precies moet maken? 

Home Sweet Home bestaat uit het geraamte van een tijdelijk huis dat gedurende de opening en vier zondagen daarop behangen wordt met suikerspinnen. Als het huisje vol zit met roze dotten en er niets meer te zien is van het geraamte is het (kunst)werk compleet. Maar met het verstrijken van de tijd smelten de suikerspinnen door luchtvochtigheid en warmte. Elk weekend wordt het huis opnieuw opgebouwd om daarna weer weg te smelten. Deze tragische cyclus verbeeldt de strijd, onzekerheid en tijdelijkheid van de situatie waarmee het collectief Vis-a-Visa dagelijks te maken heeft. Het suikerspinnenhuis is dan ook een plek voor dialoog. Er worden gedichten geschreven en voorgedragen, een advocaat die gespecialiseerd is in kunstenaarsvisa is te gast en er zijn gesprekken met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Dit project was te zien van 25-05-2023 tot 04-06-2023
als onderdeel van ‘Hybrid Tales For Hybrid Times’.

Vis-à-Visa collective bestaat uit Alexandre HumbertAli Riza, Atakan GürKarma HamedLucas MaassenMetincan GüzelMin Kyung SeoShin-Hua Yang, Szu-Han LinTe-Yen Hsu.

Meer informatie hier. 


Fotos: Boudewijn Bollmann