Perfect Sleep/Sleep Study (2021)

Perfect Sleep/Sleep Study (2021)

Perfect Sleep/Sleep Study (2021)

An essay by

Perfect Sleep/Sleep Study (2021)
Tega Brain & Sam Lavigne

Perfect Sleep onderzoekt slaap en dromen als een potentiële vorm van klimaattechnologie. Door deelnemers uit te nodigen om te experimenteren met hun eigen slaapcycli, onderzoekt het werk hoe slaapgebrek en klimaatverandering beide producten zijn van hetzelfde extractivistische kapitalistische systeem waarin regeneratie, rust en natuurlijke grenzen geen waarde vertegenwoordigen. Het werk van kunstenaars Tega Brain en Sam Lavigne bestaat uit twee delen: een smartphone app en een installatie.

Met de app, getiteld The Perfect Sleep App, kunnen gebruikers hun slaapschema aanpassen en hun slaaptijd in de loop van drie jaar langzaam opvoeren tot ze een toestand van 'totale slaap' bereiken. Om gebruikers te helpen bij het inslapen, hebben de makers een viertal auteurs en activisten droomincubatieteksten laten schrijven. Simone Browne, Johanna Hedva, Holly Jean Buck en Sophie Lewis nodigen slapers uit om hun droomruimte te wijden aan een wereld buiten de onze. Hun teksten zijn door componiste Luisa Pereira omgezet in droomlandschappen.

In de installatie, getiteld Sleep Study, kunnen deze droomlandschappen worden beleefd liggend op speciale daybeds. Het ontwerp van deze meubels is geïnspireerd op de ligstoelen uit Thomas Manns roman De Toverberg, waarin tuberculosepatiënten in slaap vallen in afwachting van genezing, en op de slaapcabines van Silicon Valley, waar slaap wordt gezien als een parameter die moet worden geoptimaliseerd in het oneindige streven naar buitensporige rijkdom en macht.

Aanvullende credits
Dreamscape narratie: Mukundwa Katuliiba
Meubel design: Jordana Maisie Design Studio
In opdracht van Museum Sinclair-Haus, Stiftung Kunst und Natur, Bad Homburg.